ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ: ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ
Γράφει η Νεκταρία Γκόφα
BUSINESSLIFESTYLE & TRAVEL
Ο 21ος αιώνας, που βιώνουμε, είναι αυτός της παραγωγικότητας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Ως γνωστόν, ο άνθρωπος δεν έπαψε ποτέ να εμπνέεται από το περιβάλλον στο οποίο ζει και να αναπτύσσει τη δράση του, με αποτέλεσμα η εποχή μας να διακρίνεται για την πρόοδο. Αναντίρρητα, ένας κλάδος στον οποίο έχουν γίνει εντυπωσιακά βήματα εξέλιξης είναι αυτός των νέων τεχνολογιών. Μάλιστα, οι δυνατότητες των επιτευγμάτων τους έχουν αγγίξει έναν τέτοιο βαθμό που τους επιτρέπει να διεισδύουν ακόμα και στον εργασιακό τομέα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, αναδύεται μία νέα μορφή εργασίας, η «τηλεργασία», δηλαδή η εργασία κατ’ οίκον με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Συνεπώς, τα οφέλη που πηγάζουν από αυτήν ποικίλλουν.
Αρχικά, η τηλεργασία μας επιτρέπει να συνδυάσουμε τις σπουδές μας με την εργασία χωρίς να παραμελούμε τις πρώτες. Ταυτόχρονα, εξοικειωνόμαστε περισσότερο με τη χρήση της τεχνολογίας αποκτώντας άρα σχετικές δεξιότητες. Μ’ αυτό τον τρόπο, τονώνεται και αυξάνεται η παραγωγικότητα του ατόμου. Επομένως, ικανοποιείται η βαθύτερη υπαρξιακή του ανάγκη για δημιουργία.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι είναι ιδιαίτερα ενεργητική για τις μητέρες. Χάρη σ’ αυτήν παραμένουν ενεργές στην παραγωγική διαδικασία μεριμνώντας παράλληλα για την ανατροφή των παιδιών τους. Σ’ αυτή την περίπτωση, η τηλεργασία αποτελεί έναν φραγμό στα στερεότυπα, που θέλουν τις γυναίκες να φέρουν αποκλειστικά τον τίτλο της συζύγου, της μητέρας ή της νοικοκυράς και όχι της επαγγελματίας. Επιπλέον, αντιμετωπίζεται το θέμα της μετακίνησης που αφορά τόσο άτομα με ειδικές ανάγκες όσο και μη αναπήρους. Αναλυτικότερα, τα πρώτα δεν είναι παρίες και αισθάνονται χρήσιμα και τα δεύτερα εξοικονομούν όχι μόνο πολύτιμο χρόνο αλλά και δημιουργικές δραστηριότητες.
Συμπληρωματικά, η εργασία σε οικείο χώρο συνεπάγεται την εργασία σ’ έναν χώρο απαλλαγμένο από άγχος αλλά στηριγμένο στην ασφάλεια, την οικειότητα, τη σιγουριά και την αμεσότητα που αποπνέει το σπίτι! Ευτυχώς, από εκεί απουσιάζει ο ασφυκτικός και ενίοτε (κατα)πιεστικός έλεγχος από τον εργοδότη, γεγονός που ηρεμεί την ψυχολογία του εργαζόμενου και τον κάνει να αποδίδει καλύτερα. Τέλος, αποφεύγoνται αρνητικά στοιχεία που συνδέονται με τη συναναστροφή με συναδέλφους όπως είναι η ζήλια και ο ανταγωνισμός.
Συμπερασματικά, η τηλεργασία θα κυριαρχεί μελλοντικά (όλο και περισσότερο) στην ανθρώπινη καθημερινότητα. Ο άνθρωπος οφείλει να την αξιοποιήσει υπεύθυνα, ώστε να αποκομίσει τα θετικά της στοιχεία. Έτσι, θα κινηθεί στους νέους ορίζοντες που θα του διανοίγει. Επιλογικά, όπως υποστηρίζει και ο Σατωμπριάν «Υπάρχουν δύο τρόποι για να προκαλέσουμε επαναστάσεις: είτε αποδεχόμενοι υπέρ το δέον έναν καινούργιο θεσμό είτε αντιστεκόμενοι υπερβολικά σ’ αυτόν.»