ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΟΦΕΛΗ & ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Οι σκόπελοι της τεχνητής νοημοσύνης

Ιωάννα Ρ.

12/15/2023

Τι ειναι η τεχνητή νοημοσύνη

H τεχνητη νοημοσυνη, στο πυρήνα της, αναφέρεται στην προσομοίωση της ανθρώπινης νοημοσύνης σε μηχανές που είναι προγραμματισμένες να σκέφτονται και να μαθαίνουν όπως και οι άνθρωποι. Περιλαμβάνει προηγμένες τεχνολογίες όπως τη μηχανική εκμάθηση, την επεξεργασία της φυσικής γλώσσας, την όραση και την ρομποτική. Αναλύοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναγνωρίσουν μοτίβα, να κάνουν προβλέψεις και ακόμη και να εκτελέσουν σύνθετες εργασίες με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

Τομείς εφαρμογής Τεχνητής νοημοσύνης AI

 1. Φροντίδα υγείας:

  Με την τεχνητη νοημοσυνη, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς διαγνώσεις, να αναπτύξουν εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας και να βελτιώσουν τη φροντίδα των ασθενών. Οι αλγόριθμοι που λειτουργούν με AI μπορούν να αναλύσουν την ιατρική απεικόνιση, να ανιχνεύσουν πρώιμα σημάδια ασθενειών και να προσφέρουν πληροφορίες για πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

 1. Χρηματοπιστωτικό τομέα:

  Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η τεχνητή νοημοσυνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό απάτης, την αξιολόγηση κινδύνου και τη διαχείριση χαρτοφυλακίου. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύσουν τεράστιες ποσότητες οικονομικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, εντοπίζοντας ανωμαλίες και ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες για οικονομικά εγκλήματα.

 1. Λιανεμπόριο:

  Τα chatbot που βασίζονται σε AI και οι εικονικοί βοηθοί μεταμορφώνουν την εμπειρία λιανικής, προσφέροντας εξατομικευμένες προτάσεις και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση πελατών. Αναλύοντας δεδομένα καταναλωτών, τα συστήματα AI μπορούν να προβλέψουν τις ανάγκες των πελατών, να βελτιστοποιήσουν τη διαχείριση αποθεμάτων και να βελτιώσουν τη συνολική εμπειρία αγορών.

 2. Μεταφορές:

  Η αυτοκινητοβιομηχανία αγκαλιάζει την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων που μπορούν να πλοηγούνται στους δρόμους, να ερμηνεύουν τα σήματα κυκλοφορίας και να λαμβάνουν αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτές οι εξελίξεις έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την οδική ασφάλεια, να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να φέρουν επανάσταση στις μεταφορές όπως τις ξέρουμε.

Τεχνητή νοημοσύνη: Αιτία Ανησυχίων

Κυβερνοέγκλημα: Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερο οι πολίτες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για αγορές, κοινωνικές επαφές & επικοινωνία. Η τεχνητή νοημοσύνη όσο μπορεί να βοηθήσει το τομέα της κυβερνοασφάλειας αλλο τόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παραβιάσεις ή παράνομες πράξεις ( Εκβιασμούς, παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, χειραγώγηση, οικονομικές απάτες.. κ α) . Χρειάζεται μέγάλη προσοχή η προστασία των προσωπικές σας δεδομένων, περισσότερο απο κάθε άλλη φορά, αφού με την χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης διευρύνονται οι δυνατότητες για παράνομες ενέργειες. Επιπλέον τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι εξίσου ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις με κίνδυνο παρέμβασης τους στις βάσεις δεδομένων τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την μετάδοση πληροφοριών και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Δημόσιος Τομέας: Με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο Τομέα θα θέλαμε να θίξουμε κάποιες σημαντικές παραμέτρους στην χρήση και εφαρμογή της. Η Τεχνητη νοημοσύνη μπορεί να λειτουργεί, βάση κάποιον δεδομένων που θα εισαγθούν προς επεξεργασία. Δεν ειναι βέβαιο ότι τα δεδομένα δεν τίθονται στην κρίση μας ώς προς την αξία τους ώς πληροφορία. Η χρήση του στον δημόσιο σε τομείς που υπάρχουν ήδη παθογένειες ειτε λόγω πολυνομίας, αμφισημίας , ποικιλίας λαθών δεν ειναι βέβαιο ότι δεν θα δώσει λάθος κατευθύνσεις. Επιπλέον η ευαλωτότητα των βάσεων δεδομένων της τεχνητής νοομοσύνης, την καθιστά επίφοβη στην μετάδοση λάθος πληροφοριών αν δεν γίνει μελέτη των κινδύνων και σωστός έλεγχος ασφάλειας των βάσεων δεδομένων. Για παράδειγμα η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της δημόσιας υγείας δεν καθιστά ασφαλή, τα προσωπικά δεδομένα ενός ασθενή ενώ ο κίνδυνος χειραγώγησης της ΤΝ ( τεχνητή νοημοσύνη) μπορεί να κρύβει και κινδύνους για την υγεία έναν ασθενή. Άρα, συμπεραίνουμε ότι δεν θα οφελήσει σημαντικά να εφαρμοστεί βιαστικά η ΤΝ εκεί που ήδη η φυσική ανθρώπινη νοημοσύνη δεν έχει προσφέρει τα μέγιστα σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως σε επίπεδο μετάδοσης πληροφορίας και ασφάλειας. 

Λιανεμπόριο : Σίγουρα το Λιανεμπόρια & τα ηλεκτρονικά καταστήματα eshops, έχουν να οφεληθούν απο την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η εξυπηρέτηση πελατών μέσω διαδικτύου λαμβάνει χείρα βοηθείας απο την τεχνητή νοημοσύνη. Ομως... ότι ισχύει για το Δημόσιο ισχύει και στον τομέα του Λιανεμπορίου. Δεν είναι δυνατόν η πολυπλοκότητα των αναγκών και ο συνδυασμός προβληματων που ανακύπτουν να προβλεφθούν & να λυθούν μόνο απο BOTS τεχνητής νοημοσύνης. Είναι σημαντικό να ορίζεται και να επανακαθορίζεται σε πραγματικό χρόνο ή λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να μην δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα στους καταναλωτές. Η κατασπατάληση χρόνου απο κακές βάσεις δεδομένων που δίνονται σε bots τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε ηλεκτρονικά καταστήματα που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη. Τεχνητή νοημοσύνη εξάλλου δεν σημαίνει Υψηλή νοημοσύνη σε κάθε περίπτωση. Οπότε επιφυλακτικότητα & συνετή χρήση και στο τομέα της Οικονομίας θα είναι μια σοφή στάση για αρχή.

Ηθική και AI ( Artificial Intelligence)

Καθώς η τεχνητη νοημοσυνη συνεχίζει να εξελίσσεται, οι ηθικοί προβληματισμοί γύρω από τη χρήση της γίνονται όλο και πιο σημαντικοί. Προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το απόρρητο, την ασφάλεια και την πιθανότητα μετατόπισης εργασίας. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης συμμορφώνονται με ηθικές κατευθυντήριες γραμμές, σέβονται τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής και δεν διαιωνίζουν προκαταλήψεις ή ανισότητες και βοηθούν τη Δημοκρατία. Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της καινοτομίας και της υπεύθυνης ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος που ωφελεί όλη την ανθρωπότητα.

Το μέλλον τεχνητή νοημοσύνη

Καθώς οι δυνατότητες του AI επεκτείνονται, το μέλλον θα έχει πολλά νέα δεδομένα. Οι καινοτόμοι εξερευνούν τομείς όπως η εξατομικευμένη ιατρική, η αυτόνομη ρομποτική και οι δημιουργικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην τέχνη και την ψυχαγωγία. Με τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα, να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και να ξεπεράσουμε τα όρια της ανθρώπινης καινοτομίας.

Συμπέρασμα

Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος του ανθρώπου, μπορούμε να φέρουμε επανάσταση στις βιομηχανίες, να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης και να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο, είναι κρίσιμο να προσεγγίσουμε την ανάπτυξη της τεχνικής νοημοσυνη με υπευθυνότητα, & ηθική δέσμευση για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους. Φυσικά θα αναμένουμε και τις δυσμενείς συνέπειες απο την μή συνετή χρήση της όπως συνέβει και με τη διευρυμένη χρήση του διαδικτύου στο πρόσφατο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση η ζωή μας αναμένεται να διαμορφωθεί αλλιώς & οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι & προσαρμοστικοί στις νέες εξελίξεις.H τεχνητη νοημοσυνη δεν ειναι πια στο βασίλειο της επιστημονικής φαντασίας. Είναι μια απτή δύναμη που αναδιαμορφώνει τον κόσμο μας και μεταμορφώνει τον τρόπο που ζούμε.