ΣΚΥΛΟΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ & ΣΚΥΛΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

TΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

NEWSCULTURE & SCIENCE

Molly

10/9/20231 λεπτά ανάγνωσης

Οδηγός για τους σκύλους βοήθειας ή θεραπειας σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία

Έχετε σκυλάκι και ζείτε στην Ελλάδα; Αν ναι, η έρευνα για τους νόμους και τους κανονισμούς που αφορούν τους σκύλους βοήθειας η θεραπείας στη χώρα μπορεί να είναι μια πολύπλοκη υπόθεση. Αλλά μη φοβάστε! Δημιουργήσαμε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό για να σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τους σκύλους βοηθείας ή θεραπείας σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Σε αυτό το ιστολόγιο, θα εμβαθύνουμε στις νομικές απαιτήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, θα διερευνήσουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων βοηθείας και θα συζητήσουμε τα οφέλη που προσφέρουν όλα τα ζώακια στους ανθρώπους.

Είστε περίεργοι για τη διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης των σκύλων βοηθείας; Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε τα βήματα που απαιτούνται για την απόκτηση σκύλου βοηθείας στην Ελλάδα, καθώς και συμβουλές για την επιλογή ενός αξιόπιστου εκπαιδευτή.

Σύμφωνα με την νομοθεσία 4830/2021 - ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021 η οποία ώς στόχο έχει να συμμορφωθεί και η χώρα μας το το ευρωπαικό πλαίσιο, «Σκύλος βοήθειας» είναι: ο εκπαιδευμένος ή εκπαιδευόμενος σκύλος οδηγός τυφλού και ο σκύλος βοήθειας και προστασίας ατόμων με αναπηρία ή ασθένειες ενώ «Ζώο θεραπείας»: κάθε ζώο που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς προς όφελος ενός ατόμου, ιδίως ενός ατόμου με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής, αισθητηριακής, ψυχιατρικής, νοητικής ή άλλης μορφής ψυχικής αναπηρίας, έχει λάβει ή λαμβάνει ειδική εκπαίδευση και φέρει τα κατά τον νόμο πιστοποιητικά

Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα το αρθρο 21:

Άρθρο 21

Σκύλοι βοήθειας και ζώα θεραπείας

1.Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους. Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας ή ζώο θεραπείας και τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς.

2.Επιτρέπεται η αξιοποίηση σκύλων βοήθειας και ζώων θεραπείας σε νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, κάθε είδους νοσηλευτικά ιδρύματα, θεραπευτήρια και γηροκομεία για την υποστήριξη θεραπευτικών σκοπών («ιαματική επικουρία ζώων» ή «Animal Assisted Therapy» ή «Pet Therapy»), ιδίως για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, καθώς και την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ψυχοκινητικής αποκατάστασης των ασθενών.

3.Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας του παρόντος πληρούν τις ισχύουσες ενωσιακές και εθνικές υγειονομικές απαιτήσεις.

Ποιός ειναι αρμόδιος όμως να πιστοποιήσει την εκπαιδευση ή την ικανότητα αυτή στα κατοικίδια μας;

Σύμφωνα πάλι με την ίδια νομοθεσία 4830/2021 - ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021

Η απάντηση αυτή υπάρχει στο άρθρο 44 :

Άρθρο 44 Πιστοποίηση επαγγελματικής επάρκειας εκπαιδευτών σκύλων Η επαγγελματική επάρκεια των εκπαιδευτών σκύλων, πλην των εκπαιδευτών σκύλων εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πιστοποιείται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σύμφωνα με τον ν. 4763/2020 (Α΄ 254).

Ομως τι πιστοποίηση και τι έγγραφο χρειάζεται για την πιστοποίηση σκύλων Σκύλων θεραπείας , Emotional ή phyciatric services ή Pet therapy dog ;

Εδώ δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Ενώ η νομοθεσία προβλέπει πιστοποίηση εκπαίδευσης για σκύλο βοηθείας τυφλών ή εκπαίδευση σκύλων που προάγουν την ψυχική υγεία ή την αντιμετώπιση ψυχοκινητικών διαταραχών , δεν ειναι δυνατόν να διαπιστωθεί επίσημα απο κάποιο φορέα. Και πολύ σωστά θα λέγαμε, διότι σ αυτήν την κατηγορία ανήκουν όλα τα κατοικίδια. Παρόλαυτα , όλοι οι σκύλοι βοηθείας ή θεραπείας ειτε πρόκειται για σκύλους οδηγούς τυφλών , ειτε πρόκειται για σκύλους που προάγουν την ψυχικοί υγεία , έχουν σχεδόν καθολική πρόσβαση σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους , κάτω απο κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις.

Περίπτωση χωρών του εξωτερικού:

Απο προσωπική εμπειρία , σε χώρες του εξωτερικού όπως στην Αμερική η πιστοποίηση ενός σκύλου θεραπείας γίνεται με την απλή δήλωση του ιδιοκτήτη, την κατάθεση όλων των πιστοποιητικών υγείας του ζώου και την καταβολή ενός απλού τιμήματος για την έκδοση της σχετικής αδειας. Η ελλάδα ειναι υποχρεωμένη να διευκολύνει πολίτες του εξωτερικού και ειδικά πολιτων της ΕΕ ώστε να διασφαλίζεται η ομαλη μετακίνηση πολιτών. Αποδέχεται ή όχι η Ελλάδα τα πιστοποιητικά σκύλων θεραπείας άλλων χωρών; Και αν ναι, γιατι αποκλείει τους Ελληνες πολίτες που εχουν κατοικίδιο Σκύλο θεραπείας , Emotional ή phyciatric services ή Pet therapy dog

Προβληματισμοί:

Στην Ελλάδα του 2023 , πολλοί ανθρωποι εχουμε επισκεφτει δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους χωρίς κάν να μας ρωτήσουν αν το κατοικίδιο μας ανήκει στα ζώα θεραπείας ή βοηθείας. Μήπως θα πρέπει να ρωτάμε πια; Αυτό δεν ειναι και το νόμιμο αλλωστε;

Πόσο σύμφωνο με τους κανόνες ευζωίας είναι όταν αφήνουμε δεμένο έξω απο το σουπερ μάρκετ ενα μικρό σκυλάκι που εχει άγχος αποχωρισμού, ενώ παράλληλα τιμωρούμε όσους κακοποιούν η εγκαταλλείπουν τα κατοικίδια τους ή τα αφήνουν μόνο για ώρες.

Αναρωτηθείτε, τι ισχύει & τί θα πρέπει να ισχύει. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς απο τον μικρόκοσμο μας για την προστασία των δικαιωμάτων των μικρών μας φίλων & τι θα έπρεπε ώς οργανωμένη πολιτεία.