"ΠΟΛΕΜΟΣ"

Ένα ποιήμα της Ελένης Λουκά

STORIES

GuestFriend

11/8/20231 λεπτά ανάγνωσης

Τις μέρες αυτές, η ανθρωπότητα γίνεται μάρτυρας για πολλοστή φορά με τη φρίκη & τον αποτροπιασμό του Πολέμου. Επίκαιρο όσο ποτε, το ποίημα της Ελένης Λουκά μας μιλάει γι αυτό...

"Πόλεμος"

Αιώνες τώρα η φρίκη που ζει

η ανθρωπότητα χωρίς να μπορεί

να σβήσει τα αίτια και τις πληγές,

π’ αφήνουν οι πόλεμοι σ’ όλου του κόσμου τις μεριές.

Στο χρήμα πρώτα, στην εξουσία,

σ’ άψυχη ύλη και σ’ εδάφη δίνουν αξία.

οι δυνατοί να τα αποκτήσουν θέλουν με βία

με όποιο μέσο, παρανομία και συμμαχία.

Ανθρώπων έργα και «κατορθώματα» είναι κι αυτά

που η απληστία τους φέρνει δεινά, χίλια κακά,

θάνατο, πείνα και κακουχία,

φτώχεια σ’ ανθρώπους και δυστυχία.

Εγωισμός πηγή κακών και συμφορών

νοήμων άνθρωπος στη λογική δηλώνει απών

μοιάζει η ειρήνη να μένει στόχος ουτοπικός

και η ζωή στη σημασία και στην αξία της πόθος απλώς.

Ένα κατάλοιπο ζωής αρχέγονης ο ανταγωνισμός

της επικράτησης και κατοχής νόμος σκληρός.

για την ειρήνη οφείλει ο άνθρωπος, ον της εξέλιξης

πάνω στη Γη να ’ναι φρουρός κάθε ζωής και αναγέννησης.

.

Πόσες ψυχές, αθώων αίμα στην ιστορία

έχει χυθεί σ’ αυτής της Γης την ομηρία;

για πόσο ακόμη η ανθρωπότης

εξουσιαστών της θα ‘ναι δεσμώτης;

ΠΟΙΗΣΕΩΣ ΜΕΘΕΞΙΣ

Η τέταρτη ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Ποιήσεως Μέθεξις» της Κερκυραίας ποιήτριας Ελένης Θ. Π. Λουκά διακρίνεται, όπως και οι προηγούμενες συλλογές της, για το πολυθεματικό περιεχόμενο των κοινωνικών και ερωτικών ποιημάτων της. Περιέχει, επιπλέον, χαικού, καθώς και δοκίμια στο τελευταίο κεφάλαιο, όπου κατατίθενται απόψεις -προτάσεις-συμβουλές-λύσεις για περιβαλλοντολογικά και κοινωνικά ζητήματα . Η προσθήκη σχεδόν σε κάθε ποίημα κατάλληλης ασπρόμαυρης φωτογραφίας δημιουργεί ένα ευχάριστο ζεστό αναγνωστικό περιβάλλον στο ουδέτερο λευκό των σελίδων κι ενισχύει το συναίσθημα που προκύπτει από τον ιδιαίτερο λυρισμό των ομοιοκαταληκτικών ποιημάτων.

Η ποίηση για κάθε ποιητή είναι σαν ένα καράβι σε ένα ατέλειωτο προσωπικό ταξίδι, όπως αναφέρει η συγγραφέας, που σε βοηθάει να εξερευνήσεις τους βαθύτερους και άγνωστους ωκεανούς της ψυχής και του πνεύματος . Κάθε φορά σε εκπλήσσει, διότι σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύπτεις περισσότερες καλά κρυμμένες πτυχές του εαυτού σου, που διαφορετικά δεν θα γνώριζες ποτέ. Κατά τρόπο έμμεσο, κερδίζει και ο αναγνώστης, διότι γίνεται συνοδός, συνοδοιπόρος αυτής της πολύχρωμης, ως προς τη θεματική και εκδήλωση πολυποίκιλων συναισθημάτων, ποιητικής διαδρομής. Μέσα από την εσωτερική αναζήτηση και τις εξωτερικές προκλήσεις, η Elen Louka προσπάθησε, μέσα από την ποίηση και τα δοκίμιά της, να περιγράψει, εκτός των άλλων, και τη ζοφερή και άγρια πραγματικότητα του σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η ποίηση βοηθάει να τονώσουμε και το ψυχικό αντιστασιακό μας ανάστημα στο άρρωστο κοινωνικό σύστημα, κατεστημένο. Μπορεί επίσης να συντελέσει στο να αποδράσουμε σιγά σιγά από τα ερείπια της καταστρεπτικής ματαιοδοξίας της εποχής.

Η Ελένη Θ. Π. Λουκά γεννήθηκε στην Στρογγυλή Κερκύρας όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στην πόλη το Λύκειο Θηλέων το έτος 1978.

Στο Γυμνάσιο και Λύκειο είχε διακριθεί με τον Κερκυραϊκό γυμναστικό σύλλογο σε πολλούς αγώνες στίβου πανελληνίως στην σφαίρα και στο πένταθλο καταλαμβάνοντας πολλές φορές τις πρώτες θέσεις. Εν συνεχεία μετέβη στην Γερμανία όπου σπούδασε Βιολογία και εργάστηκε συγχρόνως για 3 χρόνια στο πανεπιστήμιο του Saarland σαν βοηθός Καθηγητή στο τμήμα της Μυκητολογίας και Μικροβιολογίας όπου επιμελήθηκε τους τομείς έρευνας και διδασκαλίας του Κλάδου. Μετά το τέλος των σπουδών εργάστηκε στον Δήμο Saarbrücken στο τμήμα Βοτανολογίας όπου ασχολήθηκε με την στατιστική καταγραφή όλων των ειδών φυτών άγριας βλάστησης της πόλης και επιπλέον με την συγγραφή βιβλίου Kompendium διαφόρων ειδών θάμνων και δένδρων για την μετεκπαίδευση κηπουρών.

Το 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έκανε πρακτική για ένα χρόνο στο βιοχημικό εργαστήριο του Άγιου Σάββα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από το 1991 σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών διδάσκοντας Γερμανικά με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα. Από το 2012-2015 ως μέλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος εργάστηκε και είχε την πρωτοβουλία της υλοποίησης μιας έρευνας για την ανάδειξη τριών υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων στην Στρογγυλή Κερκύρας. Αυτή η πρωτοποριακή και μοναδική στο κόσμο σε έκταση, επιστημoνική μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης Γερμανίας με επικεφαλής τον καθηγητή Andreas Roloff και με την επιτυχημένη συνεργασία με την ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και στήριξη της προέδρου κ Ελένης Κονοφάου. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατατάσσουν αυτά στα δέκα αρχαιότερα του κόσμου. O μύθος που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο αφορά τα τρία αυτά ελαιόδεντρα.

Η πρώτη ποιητική της συλλογή "Η μικρή ζωή μας είναι μία στου απείρου την ευθεία η τελεία" το 2015 ,η δεύτερη "Ιχνηλάτες στα μονοπάτια μιας Αυγής" το 2016 και η τρίτη "Στον ορίζοντα της ελπίδας" το 2020 εκδόθηκαν από τον ίδιο εκδοτικό οίκο Οσελότο. Τον Μάιο του 2022 εξέδωσε και την τέταρτη με τίτλο "Ποιήσεως Μέθεξις" από τις εκδόσεις Άλλωστε. Ποιήματα της έχουν συμπεριληφθεί σε τρία ανθολόγια ποίησης των εκδόσεων Όστρια, σε Ανθολόγια και Εγκυκλοπαίδειες Γραμμάτων και Τεχνών της Αμφικτυονίας Ελληνισμού , στο περιοδικό Μύρτιλο των εκδόσεων Οσελότος ,σε καλλιτεχνικά ημερολόγια του ηλεκτρονικού περιοδικού τοβιβλίο.net. Στα ηλεκτρονικά περιοδικά Fractal , τοβιβλιοnet ,Homο Universalis,Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ,www.Koukidaki.gr και στο Λόγω Γραφής έχει λάβει μέρος στο συλλογικό έργο "Γράμματα ανεπίδοτα" και έχουν δημοσιευτεί πολλά από τα ποιήματα της. Έχει λάβει μέρος στον Ζ΄ παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό 2018 της Αμφικτυονίας Ελληνισμού όπου έλαβε έπαινο για δύο ποιήματα της αλλά και στον Θ’ αντιστοίχως όπου έλαβε το τρίτο βραβείο για το ποίημα της "Ελλάδα" το οποίο μελοποιήθηκε από την μουσικό Ελευθερία Μεταξά. To 2021 έλαβε στον Ι΄ παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό από την Αμφικτυονία Ελληνισμού το βραβείο Αθανάσιος Διάκος και το ίδιο έτος από τον σύλλογο λόγου ,μουσικής και τέχνης "Λινός" έπαινο για το ποίημα "Σ αναζητώ". Το ποίημα της "Η συνεισφορά των Επτανήσων και του Καποδίστρια στην επανάσταση του 1821" συμπεριελήφθητε το 2022 σε ηλεκτρονικό βιβλίο της Ιονίου βιβλιοθήκης. Ποιήματα της έχουν μελοποιηθεί από αρκετούς μουσικούς. Eίναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και τής Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.