Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑ & Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΩΗ
Γράφει η Νεκταρία Γκόφα
HOME
Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται για τα σπουδαία επιτεύγματα των ανθρώπων και την πρόοδο σε πολλούς τομείς. Η εξέλιξη που γενικότερα παρατηρείται έχει επιφέρει ένα μοντέλο ζωής το οποίο χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής και τον καταιγισμό πληροφοριών. Για την ακρίβεια, η εγρήγορση και η ετοιμότητα είναι δύο από τις βασικές ικανότητες του σύγχρονου ανθρώπου. Εκείνες άλλωστε είναι που του εξασφαλίζουν την εξοικονόμηση χρόνου˙ έναν από τους συνηθέστερους σκοπούς του. Τα φαινόμενα που την αποδεικνύουν ποικίλλουν στην καθημερινότητα.
Αρχικά, πολλά άτομα χρησιμοποιούν στον γραπτό ή στον προφορικό λόγο αρκτικόλεξα. Ειδικότερα, πρόκειται όχι μόνο για έναν σύντομο αλλά και εύληπτο τρόπο γραφής που πηγάζει είτε από τα αρχικά γράμματα είτε από τις συλλαβές λέξεων και γράφεται με κεφαλαία. Αναμφίβολα, αποσκοπεί στο χρονικό κέρδος και σε πολλές γλώσσες, όπως στη γαλλική, συνιστά γραμματικά κεφάλαιο και προτιμάται πολύ. Η τάση του ανθρώπου βέβαια για εξοικονόμηση χρόνου δε σταματά στο γλωσσικό επίπεδο αλλά συνεχίζει και στο διατροφικό. Ακόμα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πάψει να μαγειρεύουν και επιλέγουν τη γρήγορη και πρόχειρη διατροφή, μ’ άλλα λόγια τα fast food. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για ένα διατροφικό πρότυπο που ξεκίνησε στην Αμερική και σταδιακά επεκτάθηκε σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Μ’ αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι δεν αφιερώνουν ώρα σε χρονοβόρες διαδικασίες λόγου χάρη του μαγειρέματος ή της αγοράς υλικών αλλά οικονομικά και άμεσα αγοράζουν έτοιμο το φαγητό τους.
Αναντίρρητα, η μη σπατάλη χρόνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Διαδίκτυο. Για να γίνω πιο σαφής, πολλά άτομα επιλέγουν τις ηλεκτρονικές αγορές. Δε χάνουν χρόνο για τη μεταφορά και την αναμονή σε ένα κατάστημα αλλά με γρήγορες επιλογές παραγγέλνουν ό,τι χρειάζονται. Όμοια, επηρεάζεται και η επικοινωνία τους η οποία βασίζεται είτε σε διαδικτυακές δωρεάν εφαρμογές που προσφέρουν γρήγορη, άμεση οπτικοακουστική ή γραπτή επαφή και εκμηδενίζουν τις αποστάσεις είτε σε κινητά τηλέφωνα. Μετά απ’ αυτά, αξίζει σίγουρα να σημειωθούν οι συνέπειες που προκύπτουν από την υιοθέτηση τέτοιων τακτικών.
Σ’ αυτή την περίπτωση, πρωταγωνιστεί η τυποποίηση τόσο στη σκέψη όσο και στην επικοινωνία. Ως εκ τούτου, απουσιάζει η πρωτοτυπία και άρα δεν κινητοποιείται η φαντασία. Επιπλέον, δεν καλλιεργείται η γλωσσική επικοινωνία. Δυστυχώς, αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε γλωσσική ένδεια, σε λεξιπενία, σε εμφάνιση βαρβαρισμών ή ακόμα σε εμφάνιση σολοικισμών.
Συμπληρωματικά, οι διαπροσωπικές σχέσεις αγγίζουν ένα επιφανειακό επίπεδο, περισσότερο εξαιτίας της εμπλοκής του Διαδικτύου γίνονται επιδερμικές και απρόσωπες. Αποσαφηνίζοντας, χάνεται από αυτές η αίγλη της θερμής επικοινωνίας. Τέλος, σημειώνονται συχνά διαταραχές όχι μόνο στη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Για παράδειγμα, ενδέχεται να βιώσει άγχος ή ψυχολογική πίεση, για να μπορέσει να προλαβαίνει τον ρυθμό της καθημερινότητας.
Συμπερασματικά, θα ήταν ουτοπική κάθε προσπάθεια του ανθρώπου, να ξεφύγει από τους ασθματικούς αυτούς ρυθμούς που έχουν ριζώσει σήμερα. Για εκείνον, η εξοικονόμηση χρόνου είναι τόσο σημαντική που αξιοποιεί και εφευρίσκει όλο και περισσότερες πρακτικές, ώστε να την πετύχει. Οφείλει, όμως, να αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με ωριμότητα και σοβαρότητα, για να αποφύγει τα αρνητικά αποτελέσματα που γεννά.