LA DEMOCRATIE
Γράφει ο Tαξιάρχης-Στυλιανός Πλουμής
CULTURE & SCIENCE
Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και οι Έλληνες γιορτάζουν! Με συναυλία γιόρτασε ο Δήμος Αθηναίων την επέτειο στην οποία ακούστηκαν απαγορευμένα τραγούδια της περιόδου της Δικτατορίας (1967-1974). Η Θεσσαλονίκη από την άλλη γιόρτασε προβάλλοντας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της τις ταινίες «Δημοκρατία» και «Η Δοκιμή». Ο πολιτικός χώρος συμμετείχε επίσης στο λαμπρό εορτασμό με πολλές ομιλίες των Αρχηγών των κομμάτων. Περισσότεροι από 1.500 ήταν οι καλεσμένοι στην καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τη μεγάλη γιορτή.
Είναι αρκετά ωραίο να μιλάει κάποιος για τη Δημοκρατία. Όταν η εξουσία πηγάζει και ασκείται από τον Λαό, τότε υπάρχει τάξη και όλα είναι όμορφα. Είναι πιο ωραίο όμως το να μπορεί να μιλάει κάποιος ελεύθερα για τη Δημοκρατία, πράγμα που δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν οι πολίτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κατάρ, στο Μπρουνέι, στο Ομάν και στη Σαουδική Αραβία. Αυτά τα Κράτη, διοικούνται από κάποιο μονάρχη, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν εκλέγεται από τους πολίτες αλλά συνήθως τον διαδέχονται κληρονομικά οι απόγονοι του. Δεν γνωρίζεις κάτι αν δεν το έχεις ζήσει. Πολλοί από τους πολίτες αυτών των κρατών, δεν γνωρίζουν καν τον όρο Δημοκρατία, σε αντίθεση με τους πολίτες την Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι σήμερα είναι πλήρως ενημερωμένοι και μπορούν ελεύθερα να εκφράσουν την γνώμη τους πάνω σε ένα πολιτικό θέμα.
Κάτι που αγνοούν οι πολίτες της Ε.Ε. είναι ότι δεν πρέπει να θεωρούν τη Δημοκρατία δεδομένη. Στην Ελλάδα έχουν περάσει μόλις 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την επαναφορά του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ όπως προαναφέραμε, κάποιες χώρες δεν γνωρίζουν καν τι είναι το πολίτευμα αυτό.
Όμως, στις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα μας για την Ευρωβουλή, δεν νίκησε η Νέα Δημοκρατία, αλλά η αποχή. Το ποσοστό της ήταν 59%, έναντι της συμμετοχής, 41%. Η αποχή όμως φαίνεται ότι πρωτοστάτησε και σε όλα τα άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. με εξαίρεση τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία, όπως αναφέρει το «LifO Newsroom».
Με βάση τη Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, η εξουσία δεν ασκείται απλά από το Λαό, αλλά και υπηρετεί τα συμφέροντα του. Με το να απέχουμε από την εκλογική διαδικασία, αφήνουμε την μειοψηφία να αποφασίζει. Όταν δεν αποφασίζει η πλειοψηφία αφήνονται ουσιαστικά οι μειοψηφίες να αποφασίζουν για όλους και να ενεργούν κάτι που οι πολλοί δεν το θέλουν. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ένδειξη διαμαρτυρίας η αποχή, όπως κάποιοι νομίζουν. Είναι πραγματικά πολύ στενάχωρο, ενώ έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία χώρα που λειτουργεί η Δημοκρατία, να μην την φροντίζουμε. Υπάρχουν πολίτες σε άλλα κράτη που θαυμάζουν απεριόριστα το πολίτευμά μας, και εμείς που το έχουμε, αδιαφορούμε. Είναι καιρός, αυτό να αλλάξει με την ενημέρωση για τη συμμετοχή όλων.