ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ: ΟΤΑΝ ΣΠΑΣΕΙ Η ΣΙΩΠΗ

Αντιμέτωποι με το μηχανισμό της Απώθησης & της Άρνησης

ΙΩΑΝΝΑ Ρ.

Τι ειναι Κακοποίηση

Μπορεί για κάποιους να φαίνεται δεδομένο να δωθεί μια περιγραφή ή ένας ορισμός όμως δεν είναι. Αναγκαία αφετηρία για την ανάλυση μας ειναι η περιγραφή του φαινομένου καθώς πολλοί άνθρωποι ακόμα και θύματα κακοποίησης αδυνατούν να αντιληφθούν συμπεριφορές που βιώνουν ως μέρος της καθημερινότητας τους & ειναι βαθιά κακοποιητικές. Επίσης, εκείνο που δεν έχει γίνει ακόμη επαρκώς κατανοητό είναι πώς το τραγικό αυτό φαινόμενο έχει μεγάλες διαστάσεις.

Η κακοποίηση είναι ένα διάχυτο ζήτημα που επηρεάζει άτομα με διάφορες μορφές σε διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς. Είτε είναι σωματική, συναισθηματική ή ψυχολογική, η κακοποίηση μπορεί να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στα θύματα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα και επηρεάζοντας τη συνολική τους υγεία & ευημερία. Παρακάτω θα εξετάσουμε την εμπειρία της κακοποίησης, τις μορφές που μπορεί να λάβει και τα βήματα που μπορεί να λάβει η κοινωνία για να την καταπολεμήσει και να την αποτρέψει.

Οι Μορφές της κακοποίησης

Η κακοποίηση μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους, με κάθε μορφή να αφήνει τις δικές της ουλές στα θύματα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αυτές τις διαφορετικές μορφές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και καταπολέμηση της κακοποίησης.

1. Σωματική κακοποίηση

Η σωματική κακοποίηση περιλαμβάνει τη χρήση σωματικής βίας που προκαλεί βλάβη ή τραυματισμό σε ένα άτομο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ενέργειες όπως χτυπήματα, κλωτσιές, γροθιές ή οποιαδήποτε άλλη μορφή σωματικής βίας. Τα θύματα σωματικής κακοποίησης συχνά υποφέρουν από ορατά τραύματα και υπομένουν τόσο σωματικό όσο και συναισθηματικό πόνο .

2. Συναισθηματική κακοποίηση

Η συναισθηματική κακοποίηση χαρακτηρίζεται από το επίμονο μοτίβο υποτιμητικής, υποτιμητικής ή χειραγωγικής συμπεριφοράς προς ένα άτομο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λεκτικές προσβολές, απειλές, ταπείνωση και συνεχή κριτική. Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να έχει εξίσου καταστροφικές επιπτώσεις στα θύματα, διαβρώνοντας την αυτοεκτίμησή τους και την αίσθηση της αυτοεκτίμησής τους.

3. Σεξουαλική κακοποίηση

Η σεξουαλική κακοποίηση είναι μια μορφή κακοποίησης που περιλαμβάνει οποιαδήποτε μη συναινετική σεξουαλική επαφή ή ανεπιθύμητη σεξουαλική δραστηριότητα που επιβάλλεται σε ένα άτομο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σεξουαλική επίθεση, βιασμό, παρενόχληση ή οποιαδήποτε άλλη μορφή εξαναγκαστικής σεξουαλικής δραστηριότητας. Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης συχνά αντιμετωπίζουν σημαντικό τραύμα και μπορεί να βιώσουν μακροπρόθεσμες ψυχολογικές και συναισθηματικές συνέπειες.

4. Ψυχολογική κακοποίηση

Η ψυχολογική κακοποίηση συνεπάγεται τη χρήση ψυχολογικών τακτικών για χειραγώγηση, έλεγχο ή εκφοβισμό ενός ατόμου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει απειλές, απομόνωση ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης. Η ψυχολογική κακοποίηση μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς συχνά δεν αφήνει ορατά σημάδια, αλλά μπορεί να έχει βαθιές και μόνιμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Αλλες μορφές κακοποίησης είναι:

5.Οικονομική κακοποίηση – περιλαμβάνει τον πλήρη και κυριαρχικό έλεγχο των οικονομικών πόρων του θύματος με τρόπο υποτιμητικό

6.Στέρηση / Παραμέληση, κυρίως στα παιδιά, είναι η απουσία κάθε συναισθηματικής υποστήριξης και κάλυψης βασικών αναγκών επιβίωση

7.Κοινωνική κακοποίηση : Αφορά στην απομόνωση του θύματος από τον οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον

Ψυχιατρικές επιπτώσεις της κακοποίησης

Πληθώρα ερευνών αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της κακοποίησης στην ψυχική υγεία. Η σεξουαλική κακοποίηση για παράδειγμα συνδέεται σε υψηλά ποσοστά με

Καταπολέμηση της κακοποίησης: Βήματα προς μια ασφαλέστερη κοινωνία

Η αντιμετώπιση της κακοποίησης απαιτεί συλλογική προσπάθεια και δέσμευση από άτομα, κοινότητες και ιδρύματα. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση και την πρόληψη της κατάχρησης:

Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διάφορες μορφές κακοποίησης και τις επιζήμιες συνέπειές της είναι ζωτικής σημασίας. Η εκπαίδευση των ατόμων σχετικά με το τι συνιστά κακοποίηση και πώς να αναγνωρίζουν τα σημάδια μπορεί να ενδυναμώσει τα πιθανά θύματα και να τα ενθαρρύνει να αναζητήσουν βοήθεια. Επιπλέον, η εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τις στρατηγικές παρέμβασης παρευρισκομένων μπορεί να τους εξοπλίσει ώστε να υποστηρίζουν τα θύματα και να παρεμβαίνουν όταν γίνονται μάρτυρες κακοποίησης.

Συχνά οι άνθρωποι απο φόβο ωθούνται σε ενας ψυχολογικό μηχανισμό άρνησης ή απώθησης όπως λέγεται στην ψυχολογία ώστε να μην αντιδρούν σε περιστατικά κακοποίησης είτε αφορά τους ίδιους είτε κάποιους γύρω τους. Αυτός ο μηχανισμός που λανθασμένα επιβάλλεται και στα παιδιά απο τους γονείς... π.χ "μην ασχολείσαι τι κάνουν οι άλλοι", "μην ανακατεύεσαι"... 'θα βρείς κανένα μπελά" , "δεν ειναι αυτό που νομίζεις" αναπαράγει αυτούς τους μηχανισμούς που κατ ουσίαν ενισχούουν (ασυνείδητα) τις κακοποιητικές συμπεριφορές.

Ειναι σπουδαίο βήμα για την ωριμότητα της κοινωνίας μας είναι να σπάσει η σιωπή και χωρίς φόβο να μιλήσουμε γι αυτό που συμβαίνει , ώστε να το αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά. Σημαντικά βήματα θα γίνουν επίσης όταν

α) Δημιουργήσουμε ασφαλές περιβάλλον: Χώροι όπου τα θύματα αισθάνονται άνετα και υποστηρίζονται είναι απαραίτητη. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή άμεσα προσβάσιμων πόρων εκτός απο γραμμές βοήθειας, συμβουλευτικές υπηρεσίες και καταφύγια. Η οικοδόμηση ενός υποστηρικτικού και μη επικριτικού περιβάλλοντος ενθαρρύνει τα θύματα να αναζητήσουν βοήθεια ώστε να απελευθερωθούν από κακοποιητικές καταστάσεις.

β) Γίνει ενίσχυση Νομικών πλαισίων : Αυτό περιλαμβάνει τη θέσπιση και επιβολή νομοθεσίας που προστατεύει τα θύματα, τιμωρεί τους δράστες και ενθαρρύνει την αναφορά. Η συνεργασία με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τα δικαστικά συστήματα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της απονομής δικαιοσύνης για τα θύματα κακοποίησης. Αν και εχουν βελτιωθεί τα θεσμικά πλαίσια στην πράξη η πολιτεία αδυνατεί να συντονίσει και να παρέμβει έγκαιρα. Αρκετές φορές παρεμβαίνει όταν ειναι ήδη πολύ αργά για τα θύματα. Σημαντικό να προβλέφθεί και η προστασία πιθανόν θυμάτων μέσω διαδικτύου. Οι διαστάσεις κακοποιητικών συμπεριφορών στα κοινωνικά δίκτυα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ενώ η υποστελέχωση και η ελλειπής πρόβλεψη δράσης στο διαδίκτυο αφήνει κενά προστασίας.

γ) Ενδυνάμωση των θυμάτων: Η ενδυνάμωση των θυμάτων με πόρους, υποστήριξη και πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή πρόσβασης σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, ομάδες υποστήριξης και οικονομική βοήθεια για να βοηθηθούν τα θύματα να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Προσφέροντας ένα δίκτυο υποστήριξης και βοήθειας, τα θύματα μπορούν να ανακτήσουν την αίσθηση της δράσης τους και να κάνουν βήματα προς την επούλωση και την ανάρρωση.

Η κακοποίηση είναι ένα βαθιά ανησυχητικό ζήτημα που επηρεάζει άτομα σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας τεράστια προβλήματα και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη ζωή των θυμάτων & όλης της κοινωνίας μας. Κατανοώντας τις διάφορες μορφές κακοποίησης και εφαρμόζοντας στρατηγικές για την καταπολέμησή της, μπορούμε να εργαστούμε για τη δημιουργία μιας ασφαλέστερης κοινωνίας για όλους. Μην ξεχνάμε ότι και οι θήτες κακοποιητικής συμπεριφοράς υπήρξαν σε πολλές περιπτώσεις και θύματα κακοποίησης. Ο σκοπός είναι να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση, να παρέχουμε υποστήριξη και να αποτρέψουμε την κακοποίηση σε όλες τις μορφές της, ενισχύοντας τελικά μια κουλτούρα ενσυναίσθησης, σεβασμού και συμπόνιας.