ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ

Ο απόλυτος οδηγός 2024

HOME

9/30/20241 λεπτά ανάγνωσης

Από το skiouraki.gr – εξοικονόμησε χρήματα και ζήσε έξυπνα

Η αναζήτηση για το φοιτητικό σπίτι έχει δυσκολέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Οι τιμές ενοικίων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν αυξηθεί και το διαθέσιμο εισόδημα φοιτητών και γονέων έχει μειωθεί. Η διαδικασία εκτός από την επιλογή φοιτητικού σπιτιού περιλαμβάνει τη διαχείριση και τον εξοπλισμό του.

Με σωστή προετοιμασία και οργάνωση μπορείς να απλοποιήσεις αυτή τη διαδικασία και να εξοικονομήσεις χρήματα.

Ακολούθησε τα παρακάτω στάδια για να κάνεις την κατάλληλη επιλογή.

Στάδιο 1 - Έρευνα και αρχικός προϋπολογισμός

Συγχαρητήρια, μόλις έμαθες σε ποια σχολή έχεις περάσει και την πόλη που θα ζήσεις τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια! Όσον αφορά την επιλογή για το φοιτητικό σου σπίτι δε χρειάζεται να βιαστείς. Βάλε τις σωστές βάσεις πριν ξεκινήσεις το ταξίδι για τη νέα σου πόλη.

Κάνε έρευνα αγοράς

Το πρώτο βήμα για το/η φοιτητή/ρια είναι να κάνει μία έρευνα αγοράς για την πόλη που βρίσκεται η σχολή. Η έρευνα θα βοηθήσει να σχηματίσεις μια αρχική εικόνα για το τι να περιμένεις και πώς να διαμορφώσεις τον προϋπολογισμό σου.

Μάζεψε πληροφορίες για την περιοχή που βρίσκεται η σχολή, άλλες περιοχές της πόλης, τις συγκοινωνίες και τις τιμές των ενοικίων. Ρώτησε φίλους και γνωστούς, περιηγήσου σε ιστότοπους με αγγελίες ή τηλεφώνησε σε μεσιτικά γραφεία.

Τα άλλα θέματα που πρέπει να έχεις μια αρχική άποψη, είναι το κόστος μετακινήσεων, βασικών επίπλων /συσκευών και το κόστος λογαριασμών ρεύματος, νερού και internet.

Κάνε ένα αρχικό προϋπολογισμό

Με βάση τα όσα στοιχεία συνέλλεξες κάνε ένα αρχικό προϋπολογισμό για τα έξοδα για εύρεση, εξοπλισμό και μηνιαίο κόστος κατοικίας. Το τελικό κόστος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, που θα αναλύσουμε παρακάτω, αλλά τουλάχιστον θα έχεις μια εικόνα μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι οικονομικές δυνατότητες, οι δικές σου και των γονιών.

Στάδιο 2 - Τι ψάχνεις και πως επηρεάζει το κόστος της φοιτητικής κατοικίας;

Αυτό το στάδιο είναι εξίσου σημαντικό. Θα καθορίσει για τι σπίτι θα ψάξεις και πόσο αποτελεσματική θα είναι η αναζήτησή σου. Θα πρέπει να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες για το σπίτι που μπορείς να βρεις. Πάντα πρέπει να το βλέπεις σε συνάρτηση με τα χρήματα που διαθέτεις. Οι παρακάτω παράγοντες επηρεάζουν, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, το ποσό του ενοικίου. Πρέπει να τους αξιολογήσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου ώστε να φτάσεις στο τελικό συμπέρασμα.

Τοποθεσία

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η τοποθεσία για το φοιτητικό σου σπίτι. Όσο πιο κοντά στη σχολή ή στο κέντρο είναι το σπίτι τόσο πιο ακριβό ενδέχεται να είναι το ενοίκιο. Αν είσαι διατεθειμένος/η να ψάξεις για σπίτι λίγο πιο μακριά η τιμή του ενοικίου μπορεί να πέσει αισθητά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπολογίσεις το κόστος μεταφοράς στα σημεία ενδιαφέροντος. Μπορείς να πηγαίνεις με τη συγκοινωνία, να περπατάς ή να πάρεις ποδήλατο;

Εκτός από τις υποδομές συγκοινωνίας, πρέπει να δεις αν σε ενδιαφέρει να έχεις κοντά σουπερμάρκετ, καφετέριες, εστιατόρια, τράπεζες. Ετοιμάσου να πληρώσεις υψηλότερο ενοίκιο σε αυτή τη περίπτωση.

Στα παραπάνω θα προσθέσουμε και το κατά πόσο ασφαλής είναι η περιοχή, που πρέπει να λάβεις υπόψη,

Είδος κατοικίας και συγκατοίκηση

Το φοιτητικό σπίτι πρέπει να μην έχει μόνο οικονομικό ενοίκιο αλλά και να είναι φθηνό στην καθημερινή χρήση του. Ένα στούντιο ενδέχεται να έχει μικρότερο κόστος για θέρμανση, ηλεκτρικό και κοινόχρηστα από ένα δυάρι.

Μπορείς να βρεις ένα σπίτι με αυτόνομη θέρμανση και καλά κουφώματα; Αυτό σημαίνει χαμηλότερους λογαριασμούς και θα πληρώνεις μόνο για ότι καταναλώνεις, αποφεύγοντας τις μεγάλες χρεώσεις κοινοχρήστων.

Κάνοντας τη σωστή επιλογή στο σπίτι που ψάχνεις, σου μένουν περισσότερα χρήματα κάθε μήνα για άλλα πράγματα.

Η συγκατοίκηση είναι επίσης μια επιλογή που δεν πρέπει να προσπεράσεις. Εκτός από το όφελος της παρέας, ασφάλειας κτλ. μπορεί να σου εξοικονομήσει αρκετά χρήματα, από τη στιγμή που θα μοιράζεσαι το κόστος του ενοικίου και λογαριασμών.

Κατάσταση σπιτιού και έπιπλα

Είναι σημαντικό να ελέγξεις την κατάσταση του σπιτιού πριν αποφασίσεις, αλλιώς ενδέχεται να αντιμετωπίσεις πρόβλημα στο μέλλον. Είναι καινούργιο, ανακαινισμένο ή παλιά κατοικία; Έχει ασανσέρ αν βρίσκεται σε υψηλό όροφο;

Τυχόν βλάβες ή ζημιές μπορεί να πάρουν χρόνο ή να ζημιωθείς εσύ για να επισκευαστούν. Αν έχεις πρόβλημα με το σπίτι και τον ιδιοκτήτη για αυτό το λόγο, θα βρεθείς να ψάχνεις για νέο σπίτι πολύ σύντομα.

Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις είναι τα υδραυλικά του σπιτιού. Έχει το νερό πίεση, τρέχει κανονικά από όλες τις βρύσες και καζανάκι, υπάρχουν διαρροές, έχει ζεστό νερό; Επίσης έλεγξε, αν η θέρμανση όπως και το ρεύμα λειτουργεί σε όλα τα δωμάτια.

Συνήθως τα φοιτητικά σπίτια νοικιάζονται με κάποιες βασικές συσκευές και έπιπλα. Έλεγξτε την κατάσταση τους, γιατί συμπεριλαμβάνονται στην τιμή του ενοικίου. Αν δεν είναι ικανοποιητικά και χρειάζονται αλλαγή ή να τα αγοράσεις εσύ, τότε πρέπει είτε να αλλαχθούν από τον ιδιοκτήτη ή να μειωθεί το κόστος του ενοικίου.

Σε αυτό το στάδιο, πολλά πράγματα μπορείς να τα κάνεις απομακρυσμένα ώστε να κάνεις μια αρχική διαλογή. Πριν αποφασίσεις, πρέπει όμως να δείς το σπίτι από κοντά.

Στάδιο 3 - Εύρεση κατοικίας και μίσθωση

Εύρεση κατοικίας

Αφού έχεις μια πολύ καλή εικόνα των αναγκών σου είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις την αναζήτηση.

Πριν ακόμα πατήσεις το πόδι σου στη νέα πόλη μπορείς να φτιάξεις μια λίστα από τα ακίνητα που σε ενδιαφέρουν. Μπορείς να κάνεις την αναζήτησή σου μέσω σελίδων όπως ο spitogatos.gr που έχουν αγγελίες για ενοικίαση. Συνήθως οι αγγελίες έχουν το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη/μεσιτικού γραφείου. Κάνε ένα τηλέφωνο για να πάρεις μια περιγραφή του ακινήτου, της τιμής και αν είναι διαπραγματεύσιμη. Αν σε ενδιαφέρει κανόνισε να το δεις. Με αυτό το τρόπο θα γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο και χρήμα όταν θα είσαι στην πόλη.

Πρόσεξε, αν απευθυνθείς σε µεσιτικό γραφείο, θα πρέπει να ελέγξεις ότι είναι νόµιµο. Ο µεσίτης δικαιούται αµοιβή, γι’ αυτό ρώτησε το ποσό. Επίσης απέφυγε τις αγγελίες που φαίνονται ύποπτες και πολύ καλές για να είναι αληθινές. Αν σου ζητηθεί να πληρώσεις για να δεις το ακίνητο ή για πληροφορίες μην το κάνεις!

Σε κάθε περίπτωση μην πληρώσεις καμία αμοιβή ή προκαταβολή αν δεν δεις το σπίτι, υπογράψεις το μισθωτήριο και παραλάβεις το σπίτι.

Κατ ιδίαν έλεγχος σπιτιού

Πριν υπογράψεις, κάνε κατ' ιδίαν έλεγχο του σπιτιού για την κατάσταση του, τοποθεσία και όλους τους παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω.

Ρώτησε τι συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του ενοικίου, για παράδειγμα είναι το νερό και το ρεύμα μέρος του ενοικίου ή το πληρώνεις εσύ; Πριν προχωρήσεις στην υπογραφή του συµβολαίου ενηµερώσου για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασµούς και όλα τα πιθανά έξοδα πέραν του ενοικίου.

Έλεγξε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζήτα να το δείς και με το φως της ημέρας. Πρόσεξε για τυχόν βλάβες και επισήµανέ τις στον ιδιοκτήτη. Ζήτησε να προχωρήσει στις απαραίτητες επισκευές πριν παραλάβεις το σπίτι. Αν έχεις τη δυνατότητα, ρώτα τους τωρινούς ενοίκους του σπιτιού για να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Αν το σπίτι δεν είναι όπως το περίμενες, δεν σου αρέσει ή σου ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σου, μην το δεχτείς και συνέχισε την αναζήτησή σου.

Πριν πάρεις την απόφαση σου καλό είναι να δεις μερικά σπίτια και να διαλέξεις αυτά που καλύπτουν τα οικονομικά και άλλα κριτήρια. Έχοντας πολλές διαφορετικές επιλογές μπορείς να διαπραγματευτείς το ενοίκιο για να ρίξεις ακόμα περισσότερο το κόστος.

Μίσθωση

Αν έχεις αποφασίσει για το σπίτι που θέλεις και συμφώνησες με τον ιδιοκτήτη τότε θα πρέπει να υπογράψεις το έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσύ όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σου. Προσοχή, μην καταβάλεις ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείς ότι αυτός που σου τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζεται.

Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόµα και αν έχει συµφωνηθεί µικρότερος ή αόριστος χρόνος.

Μπορεί να σου ζητηθεί καταβολή εγγύησης 1-2 ενοικίων. Η εγγύηση δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή σύμφωνα με το νόµο, αλλά έχει επικρατήσει ως µισθωτική συνήθεια.

Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα σου ζητηθεί να ενεργοποιήσεις το ρολόι του ρεύματος ή να αλλάξεις το ρεύμα στο όνομα σου. Υπάρχουν πολλές προσφορές προγραμμάτων ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου για φοιτητές.

>> Σύγκρινε όλους τους παρόχους ενέργειας για οικονομικό ρεύμα και άλλαξε με το skiouraki.gr! Εύκολα, γρήγορα, χωρίς κόστος!

Εξοπλισμός φοιτητικού σπιτιού

Εφόσον έχεις υπογράψει το μισθωτήριο και έχεις συμφωνήσει την ημερομηνία που θα μπεις στο σπίτι μπορείς να ξεκινήσεις το πλάνο για να εξοπλίσεις το σπίτι.

Πριν ξεκινήσεις εσύ και οι γονείς σου, να αγοράζεις πράγματα για το φοιτητικό σου σπίτι εξέτασε τις άμεσες ανάγκες σου. Μη ξοδεύεις σε πράγματα που δε χρειάζεσαι άμεσα και πιθανόν δε θα χρησιμοποιήσεις ποτέ. Στόχος σου είναι με τα χρήματα που διαθέτεις αυτή τη στιγμή να μπεις σε ένα λειτουργικό σπίτι πριν την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς. Οτιδήποτε άλλο μπορείς να το αγοράσεις αργότερα.

Δείτε τι βρίσκεται ήδη στο σπίτι που νοικιάζεις, αν είναι επιπλωμένο, και επίσης τι πράγματα έχεις ήδη στο σπίτι σου που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για το φοιτητικό σπίτι. Αν χρειαστεί να μεταφέρεις πράγματα δες στο douleutaras.gr για να βρεις κάποιον μεταφορέα.

Όλα τα υπόλοιπα πράγματα μπορείς να τα αγοράσεις καινούργια ή να βρεις μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση. Για μεταχειρισμένα έπιπλα και συσκευές μπορείς να κοιτάξεις στις μικρές αγγελίες, στο μεσιτικό γραφείο, σε πίνακα ανακοινώσεων της σχολής ή ακόμα και σε ηλεκτρονικά φόρουμ. Αγοράζοντας μεταχειρισμένα από απερχόμενους φοιτητές σίγουρα θα σε βοηθήσει να μειώσεις κατά πολύ το κόστος.

Να θυμάσαι ότι κάθε αρχή είναι και δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη οργάνωση θα βρείς το φοιτητικό σπίτι που σου αρέσει και βολεύει οικονομικά. Αν πάλι μετά από κάποιο διάστημα πιστεύεις οτι δε σε βολεύει μπορείς να να ψάξεις για άλλο!

Άλλα χρήσιμα άρθρα:

· Σύγκρινε όλους τους παρόχους ενέργειας για οικονομικό ρεύμα και άλλαξε με το skiouraki.gr!