ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ Ή ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΣΟΥ;
Δές τι λέει η ψυχολογία
CULTURE & SCIENCELIFESTYLE & TRAVEL
Πόσες φορές έχεις βρεθεί μπροστά σε μια απόφαση για να αγοράσεις κάτι και αναρωτιέσαι αν πρέπει να εμπιστευτείς τις κριτικές ή να κάνεις απλά του κεφαλιού σου; Με τόσες πολλές απόψεις και αξιολογήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, είναι λογικό να νιώθουμε λίγο μπερδεμένοι. Αλλά τελικά, τι λέει η ψυχολογία για αυτό; Εμπιστευόμαστε τις απόψεις των άλλων ή προτιμάμε να ακολουθούμε το δικό μας ένστικτο;
Η ανθρώπινη ανάγκη για επιβεβαίωση
Η αλήθεια είναι ότι, κατά βάθος, όλοι έχουμε μια φυσική τάση να θέλουμε να μας επιβεβαιώνουν οι άλλοι. Αυτό είναι που λέμε "κοινωνική απόδειξη" και είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου ψυχισμού. Όταν βλέπουμε ότι άλλοι άνθρωποι έχουν την ίδια γνώμη ή την ίδια εμπειρία με εμάς, είναι πιο εύκολο να πειστούμε ότι έχουμε πάρει την σωστή απόφαση. Έτσι, όταν διαβάζουμε καλές κριτικές για κάτι, αυτό μας δίνει σιγουριά. Αν όμως οι κριτικές είναι αρνητικές, ίσως να το ξανασκεφτούμε.
Γιατί μερικοί άνθρωποι κάνουν "του κεφαλιού τους";
Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχουν και αυτοί που δεν πείθονται τόσο εύκολα από τις κριτικές. Ορισμένοι, μάλιστα, ακολουθούν την τακτική του "του κεφαλιού τους", αγνοώντας τις απόψεις των άλλων και ακολουθώντας τις δικές τους πεποιθήσεις. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται αντισυμβατισμός, και είναι η τάση να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από ό,τι περιμένει η πλειοψηφία. Είτε από προσωπική πεποίθηση είτε απλώς για να ξεχωρίσουμε, πολλοί από εμάς προτιμούμε να εμπιστευόμαστε τη δική μας κρίση.
Πόσο ισχυρές είναι οι κριτικές;
Όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ακολουθούμε πάντα το ένστικτό μας, οι κριτικές εξακολουθούν να έχουν σημαντική επιρροή. Όταν βλέπουμε συνεχώς θετικές ή αρνητικές κριτικές για κάτι, μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι αξίζει ή κάτι πρέπει να αποφύγουμε. Ειδικά όταν οι κριτικές προέρχονται από ανθρώπους που θεωρούμε ότι έχουν αξιόπιστη γνώμη ή γνώση, είναι δύσκολο να μην τους δώσουμε προτεραιότητα. Όμως, η προσωπική εμπειρία έχει τη δική της βαρύτητα. Άλλωστε, όλοι μας έχουμε διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις.
Τι τελικά να κάνουμε;
Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι η λήψη απόφασης δεν είναι πάντα μαύρο-άσπρο. Κάποιες φορές, οι κριτικές μπορεί να μας σώσουν από κακή επιλογή και άλλες φορές το ένστικτό μας μπορεί να μας οδηγήσει σε μια πολύ πιο προσωπική και ικανοποιητική εμπειρία. Το πιο έξυπνο είναι να συνδυάσουμε και τα δύο: να διαβάσουμε τις κριτικές, αλλά να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η τελική απόφαση πρέπει να είναι δική μας.
Αν θέλεις να δεις περισσότερες κριτικές και αξιολογήσεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που σε ενδιαφέρουν, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο TrustPal.gr, όπου οι χρήστες μοιράζονται ειλικρινείς απόψεις με βάση τις πραγματικές τους εμπειρίες.
Εν τέλει, το πιο σημαντικό είναι να εμπιστευόμαστε την κρίση μας, αλλά να είμαστε ανοιχτοί σε πληροφορίες από άλλους. Έτσι, θα κάνουμε τις πιο σωστές επιλογές για εμάς!