ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: ΠΥΛΩΝΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

Το ανάχωμα στις Ακρότητες & τον Φασισμό

NEWSCULTURE & SCIENCE

GuestFriend

11/1/20231 λεπτά ανάγνωσης

Δικαιοσύνη:

Πυλώνας Κοινωνικής Συνοχής


Η δικαιοσύνη αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή μιας κοινωνίας. Αποτελεί το εργαλείο που διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες, προστασία των δικαιωμάτων και δημιουργεί αναχώματα από τις ακρότητες. Στο πλαίσιο της πολιτικής και της κοινωνίας, ο θεσμός της δικαιοσύνης αποτελεί ένα βασικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη ενός κράτους.

Η δικαιοσύνη είναι η βάση για την κοινωνική συνοχή μιας κοινωνίας. Όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι έχουν ίση προστασία και πρόσβαση στη δικαιοσύνη, τότε η κοινωνία λειτουργεί ομαλά και ευημερεί. Ο θεσμός της δικαιοσύνης διασφαλίζει ότι ο καθένας θα αντιμετωπίζεται με βάση τον νόμο, ανεξάρτητα από την κοινωνική του κατάσταση, την εθνικότητά του ή άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά.

Η Δικαιοσύνη και η Κοινωνία

Η δικαιοσύνη έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Όταν οι κοινωνικές ανισότητες επικρατούν και ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζονται άδικα, τότε η δικαιοσύνη απειλείται. Η κοινωνία πρέπει να εργάζεται για την εξάλειψη των ανισοτήτων και την προαγωγή της ισότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες.

Τι προσφέρει η δικαιοσύνη στην κοινωνία;

  • Η δικαιοσύνη προσφέρει στην κοινωνία ένα αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας. Όταν οι πολίτες γνωρίζουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται και ότι οι παραβάτες της νομοθεσίας θα διωχθούν κατάλληλα, αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην κοινωνία και οι δεσμοί μεταξύ των πολιτών ενισχύονται.

    Ποιος επηρεάζεται από την έλλειψη δικαιοσύνης;

  • Η έλλειψη δικαιοσύνης επηρεάζει κυρίως τους αποκλεισμένους και τους ευάλωτους πληθυσμούς της κοινωνίας. Οι φτωχοί, οι μειονότητες και οι αδύναμοι έχουν συχνά περιορισμένη πρόσβαση στη δικαιοσύνη και υφίστανται αδικίες χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
    Ένα κεντρικό χαρακτηριστικό της δικαιοσύνης είναι η ισότητα ενώπιον του νόμου. Ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, περιουσιακής κατάστασης ή εθνικότητας, όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η δικαιοσύνη διασφαλίζει ότι ακόμα και οι πιο άποροι και αδύναμοι πολίτες έχουν πρόσβαση σε έναν δίκαιο δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει βάσει των νόμων, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές τους συνθήκες.

Πολιτική και Δικαιοσύνη: Το ανάχωμα στις Ακρότητες

Η δικαιοσύνη και η πολιτική είναι στενά συνδεδεμένες. Η πολιτική αντιπροσωπεύει την ισχύ και την εξουσία, ενώ η δικαιοσύνη εξασφαλίζει τη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα και να μην υποκείται σε πολιτικές πιέσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και η ομαλή λειτουργία του.

Η πολιτική και η δικαιοσύνη αποτελούν τις βάσεις μιας ισορροπημένης και δίκαιης κοινωνίας. Όταν οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και στους πολιτικούς τους εκπροσώπους, τότε η κοινωνία μπορεί να αναπτυχθεί και να ευημερήσει. Η δικαιοσύνη προάγει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ των πολιτών.

Τι θα συμβεί όταν οι Πολίτες χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό της δικαιοσύνης;

Κάθε ανισορροπία, έλλειψη εμπιστοσύνης ή εκτροπή του θεσμού της δικαιοσύνης αποτελεί ένα παράθυρο σε κάθε είδους ακρότητες. Οι πολίτες δεν αισθάνονται προστατευμένοι και προσπαθούν να ενσωματωθούν εύκολα πίσω απο κάθε είδους επιρροή ή δημαγωγία που υπόσχεται ακόμα και "τιμωρία". Οι φασιστικές & οι ακραίες ομάδες ενισχύονται, επηρέαζοντας όλα και περισσότερο τα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα που δεν ειναι άλλα απο τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας. Όταν αποτυγχάνει η δικαιοσύνη να προστατεύσει τους ευάλωτους , συχνά επιτυγχάνει η ακρότητα ή ο Φασισμός να προσφέρει απλώχερα αυτή την "ψευδαίσθηση δικαιοσύνης". Λέμε ψευδαίσθηση διότι αυτό ανοίγει ενα φαύλο κύκλο δράσης - Αντίδρασης ή εκδίκησης έναντι της αδικίας, που έμμεσα ή άμεσα θύματα είμαστε ολοι μέσω απρόκλητης βίας, παραβατικών συμπεριφορών και πιθανόν κοινωνικών ταραχών .

Δικαιοσύνη στην  Ελλάδα

Στην Ελλάδα γινόμαστε μάρτυρες μιας θλιβερής εικόνας για την λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης. Οι Δικαστικές υποθέσεις αργούν υπέρβολικά, πολλές φορές οι πολίτες αναγκάζονται να επωμιστούν υπερβολικά έξοδα για να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, το σύστημα βουλιάζει με ελλιπή οργάνωση, υποστελέχωση & γραφειοκρατία. Αποτέλεσμα εικόνες σαν τις παρακάτω να αποτελούν ενα ενδεικτικό παράδειγμα την κατάστασης στην ελληνική πραγματικότητα. Οι παρακάτω εικόνες είναι απο το Πρωτοδικίο Αθηνών 31/10/2023 , όπου μεταλλικά ράφια κατέρρευσαν & τραυμάτισαν προσωπικό της υπηρεσίας.


Ευχή όλων μας η δικαιοσύνη να λάβει την μέριμνα του απαιτείται. Μέσω της αναβάθμισης του θεσμού της δικαιοσύνης, οι πολίτες μπορούν να ζήσουν σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η ισότητα και η αλληλεγγύη, μία κοινωνία που θέλουμε και την αξίζουμε. Η πολιτική άρχοντες και η κοινωνία πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη ενός δίκαιου κράτους για όλους τους πολίτες του. Εικόνες σαν την σημερινή στο πρωτοδικίο Αθηνών απλά μας υπενθυμίζουν που βρισκόμαστε σήμερα στην Ελλάδα στον τομέα της Δικαιοσύνης. Μία εικόνα ντροπιαστική για το Κράτος, την Κοινωνία και την Δημοκρατίας μας.