ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΕ POS: ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΕΜΠΟΔΙΑ

NEWS

Ιωάννα Ρ.

10/18/20231 λεπτά ανάγνωσης

Μπορει να εφαρμοστεί η πλήρη διασύνδεση;

Πολλές εύλογες απορίες εχουν δημιουργηθεί σχετικά με την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές & την ταυτόχρονη έκδοση ή έγκριση απόδειξη λιανικής για πληρωμές που γίνονται απο τα POS με κάρτες.

Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; & και αν ναι πώς;

Όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις, ελ.επεγγελματίες & καταστήματα εχουν τα γνωστά μηχανάκια πληρωμής POS στο κατάστημα τους. Υπάρχουν πολλοί τύποι POS, μερικά απο αυτά είναι : α) Tα μηχανάκια POS που διασυνδέονται με καλώδιο ethernet ή WIFI με το MODEM τοπικά στο χώρο της επιχείρησης β) Tα mobile POS GPRG που μπορεί κάποιος επαγγελματίας να τα έχει μαζί του σε εξωτερικούς χώρους, αυτά συνήθως συνδέονται μέσω κάποια εφαρμογής με τον Τραπεζικό του Λογαριασμό γ) Οι Εφαρμογές E-POS που συνδέονται με κάποια ιστοσελίδα eshop και αποτελούν το ΕΙΚΟΝΙΚΟ POS βοηθώντας ενα χρήστη να κάνει αγορές ακόμα και απο το άλλο ακρο της γής.

Ειναι όλοι οι τύποι POS κατάλληλοι για διασύνδεση με τις Ταμειακές μηχανές;

Η απάντηση ειναι όχι. Μόνο μερικά σταθερά POS η WIFI η GPS ειναι κατάλληλα για ταυτόχρονη έγκριση ποσού ή εκδοση απόδειξης λιανικής με την πληρωμή, και αυτό μπορεί να γίνει αναβαθμίζοντας & φτιάχνοντας μια γέφυρα επικοινωνίας του POS με την ταμειακή μας. Τα E-POS που συνδέονται με το ηλεκτρονικό κατάστημα ειναι αδύνατο να διασυνδεθούν με το ταμειακό μας σύστημα. Ολα τα EPOS με τις διάφορες ηλεκτρονικές πληρωμές που περιλαμβάνουν το Gpay, Paypal, Apple Pay, Viva Pay, Stripe κτλ εξαιρούνται απο την διάταξη και ειναι ενα παράθυρο που θα δώσει κίνητρα σε επαγγελματίες που πιθανόν επιθυμούν να αποφύγουν το χάος της διαχείρησης των νέων διατάξεων ή σκέφτονται για διάφορους λόγους να το παρακάμψουν .

Ποιοι οφελούνται & ποιοί οχι;

  1. Σίγουρα οι πάσης φύσεως ηλεκτρονικές πληρωμές που επίσης περιλαμβάνουν την πιστωτική μας κάρτα εντος των εφαρμογών τους, π.χ Gpay, Paypal, Apple Pay, Viva Pay, Stripe κτλ , οφελούνται των νέων διατάξεων & φυσικά οι αγορές απο eshops ή πλατφόρμες που περιλαμβάνουν επιμέρους καταστήματα και ενσωματώνουν τετοιες επιλογές πληρωμών.

  2. Επιπλέον η χρήση μετρητών εκτιμούμε ότι θα ενθαρρυνθεί περαιτέρω, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τα δίκτυα δεν επικοινωνούν σωστά για πολλούς λόγους. Οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση , τα πιθανά προβλήματα με τα δίκτυα κινητής ( Ελλειψη ιντερνετ ή χαμηλες ταχύτητες ιντερνετ) , και ενδεχόμενες παρεμβάσεις κακόβουλες δεν ειναι σύμμαχοι σε αυτή τη νέα προσπάθεια με τα δεδομένα που εχουμε στην Χώρα μας. Μακάρι η πράξη να μας διαψεύσει, αλλα προβλήματα με το esend και το mydata λόγω δικτύων ειναι επίσης συχνά.

  3. Το βέβαιο είναι ότι αλλη μία φορά το πείραμα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγείς έχει ώς άμεσα πληττόμενους τις επιχειρήσεις, και τους νομοταγείς επαγγελματίες που δέχονται κάρτες απο τους πελάτες & δεν απαιτούν μετρητά. Οι οποίοι επεγγελματίες θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος αναβάθμισης ή αντικατάστασης ενός ή περισσότερων ταμειακών συστήματων & ενός και περισσότερων POS. Ενδεικτικό κόστος αναβάθμισης ταμειακής 180ευρώ συν ΦΠΑ ανα ταμειακή. Κόστος αντικαταστασης η αναβάθμισης POS ακόμα άγνωστο ακόμα. Εναλλακτικά, εχουν δημιουργηθεί εφαρμογές απο εταιρείες λογισμικών που ενσωματώνουν τα ταμειακά συστήματα μιας επιχείρησης και με μια ετήσια συνδρομή περιλαμβάνει όλες τις διαθέσιμες αναβαθμίσεις. Ολα όμως εχουν ώς άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των εξόδων μίας επιχείρησης.

  4. Αν οι επιχειρήσεις επιδοτηθούν πλήρως για όλα αυτά τα νέα συστήματα, θα ειναι δίκαιο αλλά... ποιό θα είναι το κόστος για το Κράτος λόγω των επιδοτήσεων; Μέχρι και τώρα η ΑΑΔΕ εχει στοιχεία απο τις Τράπεζες για να αντιστοιχήσει τα εσοδα απο POS απο τις Τράπεζες με την έκδοση αποδείξεων & επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες. Άρα υπάρχει ήδη τρόπος ελεγχου των παραβατών για το έλεγχο της φοροδιαφυγής.

  5. Τελος, η αλλαγή των συνηθειών που εκτιμούμε ότι θα στρέψουν τον χρήστη σε χρήση διεθνών μεθόδων πληρωμών ΠΟΣΟ θα επιβαρύνει τα τοπικά δίκτυα εκκαθαρισης πληρωμών που τροφοδοτουν με ρευστότητα τις Τράπεζες ;

Πολλά αναπαντητα ερωτήματα που δεν εχουν παρά να φανούν όλα στην Πράξη. Το θέμα είναι οι αρμόδιοι Εχουν αναλογιστεί όλα αυτά τα θέματα πρίν προχωρήσουν στο μέτρο; Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψην ότι η παγκοσμιοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών & η εισοδο των ψηφιακών νομισμάτων θα δώσει νέα δεδομένα στις συναλλαγές & άρα οι μηχανισμοί ελέγχου του Κράτους ίσως πρέπει να φανούν πιο προνοητικοί για τη νέα πραγματικότητα της οικονομίας.